Petri Neittaanmäki

Eläkealoite on Troijan hevonen

Eduskunnan puhemies ja eduskuntaryhmät ovat tiedottaneet tänään muutoksista kansanedustajien eläkelakiin. Julkilausutut tavoitteet kuulostavat ensi alkuun hyväksyttäviltä, mutta tarkempi perehtyminen aloitteen sisältöön herättää kysymyksiä.

 

Aloitetta on valmisteltu kiireessä ja populismin hengessä. Hyvän lainvalmistelun periaatteet on unohdettu.

 

Jokaisen kansalaisen omaisuuden suoja on turvattu perustuslain tasolla. Lainvoimaisella päätöksellä myönnetyt eläkkeet kuuluvat tämän määritelmän piiriin.

 

Jos lakialoite hyväksytään, poistetaan Suomessa ensimmäistä kertaa sen historiassa lainvoimaisella päätöksellä henkilölle myönnetty eläke. Vaaravyöhykkeellä ovat sen jälkeen myös muut ammattiryhmät, muun muassa puolustusvoimien palveluksessa olleet, joilla on ollut sopimuspohjainen varhennettu eläkeikä.

 

Kun tiedossamme ovat tuoreet väestöennusteet, on tulevaisuudessa tarjolla vaara, että myös muiden kansalaisten maksussa olevia eläkkeitä leikataan tai ne jopa poistetaan viittaamalla siihen, että näin on tehty aikaisemminkin.

 

Perustuslakivaliokunnan on käytävä lakialoite tarkasti läpi ja korjattava siihen liittyvät epäkohdat. Jo myönnettyihin eläkkeisiin ei mielestäni voida puuttua, mutta jos niin halutaan tehdä, aloite on käsiteltävä perustuslainsäätämisjärjestyksessä.

 

​PETRI NEITTAANMÄKI

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Jyväskylä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Taannehtivalla lainsäädännöllä pitääkin puuttua silloin kun lainsäätäjät itse ovat päässeet säätelemään itselleen etuja. Sellaista tilannetta ei saa syntyä jossa ikään kuin pääsisi sillä suojaan säädettyään itselleen epäreilut edut, etteikö voisi niihin taannehtivalla lainsäädännöllä puuttua.

Totta kai pitääkin olla korkea kynnys taannehtivien lakien säätämiseen.

Tämä peli on hyvä edes jossain vaiheessa torpata ettei jatkossa kansanedustajat noin vain pystyisi säätämään itselleen epäreiluja etuja ja pysty säilyttämään niitä tietäen ettei niihin pystyttäisi puuttumaan.

"Jokaisen kansalaisen omaisuuden suoja on turvattu perustuslain tasolla. Lainvoimaisella päätöksellä myönnetyt eläkkeet kuuluvat tämän määritelmän piiriin."

Eivät kuulu, nyt sotketaan toimeentulo ja omaisuus keskenään.

Ei tulevia tuloja voi mitenkään katsoa jos saaduksi omaisuudeksi.

Toimeentulosta on säädetty mainitsemassasi laissa esimerkiksi kohdissa:

Oikeus työhön ja elinkeinovapaus ja

Oikeus sosiaaliturvaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Aika vähän edes ylipäätään on omaisuuden suojasta, johon eivät eläketulot kuulu on säädetty. Kuitenkin omaisuutta voi menettää eritavoilla.

Omaisuuden suoja
Jokaisen omaisuus on turvattu.

Omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen täyttä korvausta vastaan säädetään lailla.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/201707142200...

Kenen omaisuudesta tässä on oikein kyse? Itse ansaitut työeläkkeet ovat omaisuuden suojan piirissä alla olevalla poikkeuksella. Sosiaalinen omaisuus ja laskennalliset osat ovat sen sijaan luku sinänsä. Sopeutumiseläke kuuluu mielestäni edellisen lauseen omaisuuteen.

Takautuvasti on jo elinaikakerroin otettu käyttöön verukkeella, että se koskee koko eläkejärjestelmää ja omaisuudensuojan loukkaus on vähäinen.

Anja Musakka

Risikon mukaan on kuultu useaa perustuslakiasiantuntijaa, joiden mielestä kansanedustajien "eläkelaki" Ei ole varsinaisesti eläkelaki vaan lähinnä työttömyysturva putoajille, joka sitten jossain vaiheessa muuttuu oikeaksi vanhuuseläkkeeksi. Neittaanmäki ei ole seurannut asian etenemistä, vaan populistisesti syöttää nyt agressiota nettiin.
Työeläkejärjestelmään perehtynyt ihminen tietää, että ansaitulla TYÖeläkkeellä on perustuslain takaama omaisuuden suoja. Kansanedustajien "eläkkkeen" eivät perustuslakiasiantijat katso nauttivan "oikeiden" eläkkeiden suojaa, ovat lähinnä työttömyysturvaa. Mitähän Neittaanmäki tässä nyt haki muuta kuin munata oma asiantuntemuksensa?

Toimituksen poiminnat