Niinistöltä vetoapua myös maakuntauudistukseen?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä on julkaistu viime aikoina kaksi kirjaa. Niistä tehtyjen tulkintojen mukaan Niinistö toimii kuin Urho Kekkonen tai jopa on kuin Urho Kekkonen.

 

Mikäpäs siinä. Kekkonen oli hyvä ja arvostettu presidentti. Hänen pitkän presidenttikautensa aikana Suomi nousi syvältä laakson pohjalta kohti avarampia maisemia. Kekkosen kausi oli aluepolitiikan kulta-aikaa. Suomeen perustettiin maakuntayliopistot ja lukuisia valtionyhtiöitä. Talous vahvistui ja kansakunta vaurastui. Onnistuneen puolueettomuuspolitiikan ansiosta Suomen asema idän ja lännen välissä vakiintui.

 

Niinistön aikana Suomen ulkopoliittinen asema on edelleen vahvistunut, mistä hyvänä esimerkkinä toimii suurvaltajohtajien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen kesällä Helsingissä.

 

Tuoreen tutkimuksen mukaan kansalaiset kaipaavat jälleen vahvempaa aluepolitiikkaa. Poliittisten päättäjien pitäisi vastata tähän vaatimukseen konkreettisilla toimenpiteillä, ei vain tyhjillä lupauksilla juhlapuheissa.

 

Viime päivinä on kohistu toiseen kirjoista sisältyvästä tiedosta, jonka mukaan Niinistö vaikutti arvovallallaan kilpailukykysopimuksen syntymiseen syksyllä 2015. Uutisoinnin tuoksinnassa ”kaiken maailman dosentit” – Juha Sipilää lainatakseni – ovat esittäneet arvioita, joiden mukaan Niinistö on saattanut ylittää valtaoikeutensa.

 

Valtaoikeudet ovat kuin veteen piirretty viiva. Viisas johtaja osaa käyttää niitä kulloisessakin tilanteessa maan kokonaisedun edellyttämällä tavalla. Juuri näin Niinistö on toiminut.

 

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan vuosikymmenen eri muodoissa valmisteltu maakunta- ja sote-uudistus on eduskunnassa vaikeuksissa. Uudistus on yksi Suomen historian merkittävimmistä ja suurimmista reformeista. Voisiko tasavallan presidentti Sauli Niinistö käyttää arvovaltaansa myös tähän uudistukseen sisältyvien solmujen aukaisemisessa?

 

Sauli Niinistö tulee jäämään historiaan vahvana ja tehtävässään erinomaisesti onnistuneena presidenttinä. Historiallisen makusote-uudistuksen maaliin saattamisessa avustaminen kirkastaisi Niinistön kruunua vielä hivenen lisää.

 

PETRI NEITTAANMÄKI

yhteiskuntatieteiden maisteri, kansanedustajaehdokas (kesk.)

Jyväskylä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu